Zaregistrujte se ZDARMA
Jste zde: Domů /

Chipsy z červené řepy

03.12.2014
Zapomeňte na kupované pochutiny, připravte si svoje.

Ingredience:

  • Červená řepa 0,5 kg
  • Voda 0,5 dcl
  • Jablečný ocet 0,5 dcl
  • Panenský olivový olej 5 ml
  • Himálajská sůl 6 g
  • Česnek – 1 stroužek
  • Pepř

Doba přípravy 25 minut (bez sušení).

Potravinářský průmysl v žádném případě není hloupý. Správněji řečeno – může si dovolit zaplatit specialisty, kteří umí vyvinout velmi atraktivní příchutě, které naprosto zásadním způsobem zintenzívní chuť vyráběné potraviny. Umí tedy jednat velmi vychytrale. Pokud si bláhově myslíme, že je to za účelem uspokojení potřeb zákazníka, tak jsme na velkém omylu. Jediným pravým důvodem je vytvořit ve spotřebiteli závislost, díky které si bude jejich produkt kupovat i nadále. Chuť je totiž propojena s emocemi, které mají úžasnou schopnost ovládat naše chování. Takto je (nejen) západní svět ovládán krekry, chipsy, popcornem, různými sušenkami apod. Pokud patříte mezi takto „ulovené rybičky“, zbystřete pozornost: Je možné snadno a levně vyrobit chuťově silně atraktivní a přitom superzdravé pochutiny. Dnes zaměříme pozornost na chipsy, z několika důvodů vezmeme na paškál červenou řepu.

Příprava

Základem receptu je pochopitelně červená řepa, ze které na struhadle vyrobíme tenké plátky. Ty naložíme na přibližně 20 minut do nálevu, který vyrobíme smícháním vody s jablečným octem, olivovým olejem, rozmačkaným stroužkem česneku a troškou soli s pepřem. V průběhu marinování směs občas promícháme. Pak řepu slijeme, plátky rozložíme na plech a vložíme do trouby, ve které budeme udržovat teplotu kolem 40 stupňů.

Tip na závěr

Při takto nízké teplotě bychom čekali na výsledek příliš dlouho. Pokud nejsme šťastnými vlastníky sušičky potravin, použijme alespoň horkovzdušnou troubu. Proces čekání, který zabere i několik hodin, se nám odmění bezkonkurenční chutí s přirozenou křupavou konzistencí a hlavně…hlavně plnou náloží vitamínů, enzymů a fytochemikálií, které jsme šetrným způsobem přípravy tohoto raw receptu zachovali.

Autory receptu jsou Eva Šimčíková a Martin Jelínek. Ona vaří a fotografuje, on vysvětluje, jak a proč potraviny v pokrmech, které Eva připravuje, blahodárně působí na naše zdraví. 

http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/chipsy-z-cervene-repy

See more at: http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/chipsy-z-cervene-repy#sthash.ZTngmQwG.dpuf