Vyzkoušejte recepty z pampelišky
03.06.2013Z pampelišek se dá připravit koláč, salát, polévka či pomazánka. Lze z nich udělat víno, med i ocet nebo balzám do koupele.
1. Slaný pampeliškový koláč od Dagmary Derré
50 g mladých pampeliškových lístků, 200 g listového těsta, 20 nerozkvetlých květů, 60 g piniových jader, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 400 ml kysané smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo.
Těsto dobře vyválíme a vyložíme jím formu. Necháme si půl hodiny v chladu. Pak umyté pampeliškové listy i květy povaříme 1 minutu v horké a osolené vodě. Znovu propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Troubu předehřejeme na 220 °C. Nasucho opečeme piniová jádra. Zatím je odložíme. Na kostičky nakrájenou slaninu dobře opečeme. Vezmeme větší pánev a rozpustíme v ní máslo. Na mírném ohni zlehka opečeme květy a lístky pampelišek. Přidáme slaninu, trochu smetany a ohříváme asi 1 minutu. Vejce rozšleháme se zbytkem smetany, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Smícháme vejce s pampeliškami a slaninou a rovnoměrně nalijeme na těsto. Posypeme piniovými jádry a pečeme 40 minut.
2. Chutný pampeliškový salát s pensylvánskou slaninou
Připravíme si marinádu – citronová šťáva, olej, trocha vody, sůl a cukr. Mladé listy pampelišek omyjeme a dáme do marinády. Necháme je v nálevu asi 2 hodiny. Oblíbený salát v amerických domácnostech chutná výtečně. Z pampeliškových listů lze udělat i špenát, ale listy se musí předtím máčet alespoň 2 hodiny ve slané vodě, aby nebyly hořké.
3. Pampeliškový med
250 kusů pampeliškových květů, 1 l vody, 1 citron, 1 kg jemného krystalu.
Květy pampelišky důkladně omyjeme v tekoucí vodě. Necháme okapat. Čisté květy vložíme do hrnce, přidáme 1 l vody a na kolečka nakrájený citron. Směs vaříme asi 15 minut. Pak ji necháme asi 24 hodin odstát, aby se květy dobře vyluhovaly. Druhý den květy vyndáme a do tekutiny přidáme 1 kg cukru. Na mírném ohni vaříme asi 1 až 1,5 hodiny až tekutina mírně zhoustne. Po vychlazení plníme do skleniček a uzavřeme.
4. Pampeliškové víno
1 litr pampeliškových květů i se zelenými kalíšky, 2,5 l vařící vody na spaření květů, 2 litry vody na sirup, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí.
Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je stát 24 hodin. Pak vodu scedíme do 5litrové láhve a květy vyhodíme. Poté svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme zchladit. Sirup nalijeme do láhve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče – bez jader a nakrájené na kolečka. Přidáme rozdrobené droždí. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Kousky citrónu a pomeranče během kvašení klesnou ke dnu. Po šesti týdnech hadičkou přečerpáme víno do lahví a dobře je uzavřeme. V chladné místnosti musí ještě 6 měsíců zrát.
5. Pampeliškový ocet
Do láhve s vinným octem vložíme 15 omytých pampeliškových listů a 4 květy. Láhev zazátkujte a postavíme na 10 dnů na slunné místo. Denně láhev protřepáme. Poté ocet přecedíme, staré květy pampelišek nahradíme novými a proces opakujeme. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltrujeme, vlijeme zpět do láhve a přidáme pár čerstvých listů. Pampeliškový ocet lze použít k oplachování vlasů po mytí nebo při koupání jako tonikum a čistič. Obsahuje hodně minerálů a dalších látek, které regenerují suchou pokožku hlavy a působí proti mastným vlasům.
6. Pampeliškový balzám
Omyté pampeliškové listy a květy spaříme vroucí vodou. Na 2 šálky pampelišek použijeme 4 šálky vody. Přidáme 10 dutých stonků a necháme 10 minut vyluhovat. Pak směs pořádně protřepáme, přefiltrujeme nebo přecedíme. Necháme vychladit a naplníme do lahvičky s rozprašovačem. Používá se na podrážděnou pleť. Pampeliškový balzám zklidňuje spálenou pokožku po nadměrném slunění nebo podrážděnou pleť z horka.
7. Polévka ze zeleniny, tuřínu a pampeliškových listů
1 střední mrkev, kolečko celeru, malá petržel, 1 kořen pampelišky, pampeliškové listy, malý tuřín, olej, sůl, osolené vločky nebo toast z tmavého chleba, na ozdobu pažitka.
Kořenovou zeleninu a kořen pampelišky očistíme, omyjeme. Nakrájíme na jemné nudličky a osmahneme v hrnci na troše vody a oleje. Dolijeme vodu a necháme povařit. Solíme až po uvaření, aby kořen nezhořkl. Vezmeme pánev a vymažeme ji lehce olejem. Opražíme osolené vločky nebo směs vloček. Uvařenou polévku osolíme a nalijeme do talířů. Opražené vločky smícháme s najemno nakrájenými pampeliškovými listy a pažitkou a přidáme do polévky. Vločky lze nahradit toastem z tmavého chleba.
8. Pampelišková polévka se zeleninou a pohankou
Pampeliškové listy, cibule, mrkev a petržel ve stejném poměru, olej, voda, pohankové nudle, sůl, pasta Misso, pažitka, květy čerstvých sedmikrásek.
Omyjeme pampeliškové listy a zeleninu a nakrájíme je. Jemně osmahneme a zalijeme vodou. Vodu přivedeme do varu a jako zavářku použijeme celozrnné pohankové nudle. Osolíme nebo vmícháme Misso pastu. Polévku na talíři ozdobíme sekanou pažitkou a kvítky sedmikrásek.
9. Tvarohová pomazánka s pampeliškou
Listy pampelišek, polníčku, popence, květy sedmikrásek a pažitka, případně nať mladé cibulky.
Omyté listy pampelišek, polníčku a popence natrháme, osolíme a zamícháme s tvarohem. Mažeme na chléb nebo topinky potřené česnekem nebo podáváme s pohankou či brambory. Zdobíme pažitkou a květy sedmikrásek.