Veganské recepty
13.12.2013Dobrou chuť.
Fazolový salát se zeleninou
Minimálně přes noc namočené fialové fazole uvaříme do měkka. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Na strouhači na střední nudličky nastrouháme celý celer a asi 8 mrkví. Nasekáme čerstvé provensálské koření (bazalka, oregano, tymián…). Vše smícháme dohromady, přidáme olivový olej, pepř a ume ocet.
Složení:
- 500 g fialových fazolí
- 1 velký celer
- 8 mrkví
- svazek provensálského koření
- olivový olej za studena lisovaný (nešetřete)
- ume ocet tři velké lžíce
- špetka pepře
Pohanka se zeleninou a dresinkem
Pohanku namočíme alespoň na hodinu, pak propláchneme v sítku od slizu. Na kostičky nakrájíme tři červené a dvě zelené papriky, na nudličky cuketu a čínské zelí. Vše smícháme, přidáme černé olivy a dresink.
Dresink - V mixeru rozmixujeme přes noc namočené kešu ořechy (mandle) s bazalkou, ume octem, olivovým olejem, celerovou natí, česnekem a s citronovou šťávou.
Složení
- 500 g pohanky
- 5 různě barevných paprik
- 1 cuketa
- ½ hlávky čínského zelí
- černé olivy
Dresink
- 150 g kešu přes noc namočené
- svazek bazalky,
- ume octa tři lžíce
- olivový olej tři lžíce
- celerová nať jeden stonek
- česnek tři stroužky
- citronová šťáva z ½ citrónu
Pomazánka mrkvovo – celerová
Najemno nastrouhat jeden celer a čtyři mrkve, vmíchat tofunézu nebo mandlový dresink, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř, lahůdkové droždí 3 lžíce.
Dresink: 200 g namočených mandlí rozmixujeme se šťávou z jednoho citronu, kůrou z citronu, olivovým olejem 1,5 dl, trochou vody, se solí a pepřem.
Mažeme na veky, ozdobíme paprikou.
Sojanéza
Do úzké nádoby nalijte trochu sojového mléka do něho kápněte trochu octa nebo citronu. Vlijte trochu oleje mixujte ponorným mixerem a stále dolévejte olej. Hodně oleje a stále mixujte. Majonéza zhoustne.Můžete pak vmíchat do bramborového salátu nebo do nastrouhané zeleniny (mrkev a celer) přidat citron, lahůdkové droždí, sůl. A smíchat ve skvělou pomazánkou. Nebo z majonézy můžete udělat tatarku přidáním kyselé okurky, cibulky, cukru, soli, čili papričky atd.
Syrová mrkvovo fenyklová polévka
- 2-3 mrkve čtvrcené
- 1 stonek fenyklu (s listy), čtvrcené
- 1 malý svazek čerstvé bazalky
- 1 snítku rozmarýnu
- 1 snítka čerstvé máty peprné
- ½ palce čerstvého zázvoru
- špetku skořice
- špetku kajenského pepře (libovolné)
- špetku sezamového oleje
- ½ čajové lžičky kokosové tekuté aminokyseliny
- špetku keltské mořské soli
- 1 stroužek česneku
- 8-10 oliv bez pecek
- mladá kokosová dužina (libovolné)
- 2-3 hrnky filtrované vody
Postup: Do mixéru dáte vodu, nakrájenou mrkev, fenykl, mátu – můžete použít i se stonkem, a dále všechny ostatní přísady a rozmixujete. Můžete si zvolit jemnější polévku přidáním vody, nebo hustší a přidat více kokosových plátků.(Video s přípravou raw polévky bude ke shlédnutí na: www.suprememastertv.cz)
Letní koláč
- 2/3 hrnku mletych mandli
- 1 a 1/2 hrnku polohrube moukz
- 2 lzicky prasku do peciva
- 1/2 lzicky sody bikarbony
- 1 lzicka kukuricneho skrobu
- 1/3 lzicky soli
- 1/4 lzicky skorice
- 1/4 lzicky mleteho kardamonu
- 1 hrnek sojoveho ci jineho rostlinneho mleka
- 2 lzicky jablecneho octa
- 2/3 hrnku cukru
- 1/3 hrnku oleje
- 1 a 1/2 lzicky vanilkoveho extraktu (ci cast cukru nahradte vanilkovym cukrem nebo pridejte vanilkova zrnka)
- par kapek mandloveho extraktu (s nim velmi opatrne, byva velmi intenzivni)
- 10 strednich merunek
- mandlova drobenka (uvedene mnozstvi vystaci cca na 3 kolace, drobenku uzavrenou v dobre tesnici nadobe skladuji v mrazaku)
Postup: Troubu predehrejte na 180°C a formu vylozte pecicim papirem ci vymazte tukem a vysypte moukou. Odmerte hrnek rostlinneho mleka, pridejte do nej ocet a nechte chvili stat. Mezi tim si pripravte drobenku. Merunky nakrajejte na tenke mesicky. Dle me zkusenosti se vsech 10 merunek na vrsek kolace nevejde, cca 4 tedy muzete nakrajet na male kousky a vmichat do testa. Ve vetsi mise smichejte mandle, mouku, prasek do peciva, sodu, skrob, sul a koreni a zamichejte. V jine misce smichejte mleko s cukrem, olejem, vanilkovym a mandlovym extraktem. Tuto smes lehce vmichejte do suchych ingredienci. Pridejte na kosticky nakrajene merunky a vlijte do pripravene formy. Na testo navrstvete merunky, posypte drobenkou a pecte asi 45-55 minut (zalezi na troube, ja pekla kratsi dobu, po 40ti minutach udelejte test spejli). Upeceny kolac vyndejte z trouby, nechte asi 20 minut stat a pote ho prendejte na pecici rost ci talir, na kterem ho chcete podavat.
Palačinky s Tofu tvarohem a jahodami
Palačinky s tofutvarohem nebo (vezmeme-li si příklad z američanů a jejich Tofurkey) tofurohem a jahodovou omáčkou. Palačinky smažím na teflonové pánvi, pokud máte nějakou s přilnavějším povrchem a pokud si nejste v obracení palačinek příliš jistí, nechte připravené těsto co nejdéle odpočinout v lednici (klidně přes noc). Před přípravou nařeďte vodou do tekutější konzistence. Pokud připravujete palačinky na slano, vynechte sladidlo a pudingový prášek. Na krém doporučuji sehnat opravdu BIO tofu natural od Sunfoodu. Recept asi na 5-8 palačinek a odpovídající množství tofu tvarohu.
Palačinky
- 1 hrnek sojového či jiného rostlinného mléka
- 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
- 1 lžíce vanilkového pudingového prášku (není nutný)
- 1/4 hrnku rozpuštěného rostl. tuku (Alsanu)
- špetka soli
- 1-2 lžíce cukru, javorového či agáve sirupu (není nutný)
- Tofu tvaroh:
- 1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšku, nejméně na dvě hodiny, ale ideálně přes noc namočených do vody
- 1 balení tofu natural (Sunfood Bio)
- šťáva z 1 většího citronu
- šťáva z 1 větší limetky
- 1 lžíce neutrálně chutnajícího oleje
- cca 5 lžic smetany Oatly (či rostl. mléka/jiné smetany)
- 1 vanilkový cukr nebo dvě lžíce agave sirupu
- Jahody, borůvky, maliny nebo jiné ovoce
Postup: Všechny ingredience na palačinky smíchejte v míse, lehce prošlehejte metličkou a dejte odpočinout do lednice. Na středním plameni dobře rozehřejte pánev a na oleji, rostlinném tuku či teflonu smažte palačinky. Já mám radši, když okraje nejsou "papírové" a nelámou se, takže dělám palačinky spíš silnější. Skládejte na talíř a pakliže nechcete podávat ihned, přikryjte alobalem a dejte do mírně vyhřáté trouby.
Všechny ingredience na tofu tvaroh rozmixujte v mixéru, dokud tofu není rozmixované úplně do hladka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte smetanu. Vanilkový cukr přidávejte po troškách, každému vyhovuje jiná sladkost. Naopak doporučuji nešetřit s citronovu a limetkovou šťávou, lehká nakyslost je klíčová. Před vymačkáním citrusů můžete ostrouhat jejich kůru a do krému ji přidat. Krém před podáváním nechte odpočinout v lednici.
Jahody nebo jiné ovoce lehce pocukrujte a po chvíli dobře rozmačkejte vidličkou (pár kusů můžete nechat v celku či nakrájet na plátky).
Doprostřed každé palačinky dejte 2-3 lžíce krému a na něj navrstvěte jahody. Zaviňte, ozdobte dalším krémem, přelijte jahodovou omáčkou a posypte citrusovou kůrou.
Rajčatová polévka
Žádná břečka s rýží z jídelny základní školy, ale výborná hustá rajčatová polévka. Už dlouho jsem si chtěla nějakou chutnou udělat a tenhle recept z kuchařky Chloe's Kitchen vypadal velmi lákavě. Polévka je velmi chutná a při pečení rajčat, cibule a česneku to v kuchyni vonělo opravdu neodolatelně. Zapečený česnekový chléb to už jen skvělě doplňuje.
Recept pro 2 (3) osoby (směs na česnekový chléb asi na 3-4 plátky)
Polévka
- něco málo přes půl kila rajčat (logicky čím chutnější rajčata, tím chutnější polévka)
- 3 oloupané stroužky česneku (vcelku)
- 1 cibule, nakrájená na silné plátky
- olivový olej
- 1 hrnek zeleninového vývaru (či voda + Alnatura bujón)
- 1/4 hrnku nahrubo nasekaných bazalkových listů (+ další na ozdobu)
- 1 lžíce hnědého cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- citronová šťáva
- Česnekový chléb:
- dobré bílé pečivo
- 1 stroužek česneku
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce povoleného rostlinného margarínu (Alsan)
Postup: Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut . Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem, příp. dalším cukrem.
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.
Polévku ozdobte trochou rostlinné smetany (doporučuji Oatly) a lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.
Majonéza
Do úzké nádoby nalijte trochu sojového mléka do něho kápněte trochu octa nebo citronu. Vlijte trochu oleje mixujte ponorným mixerem a stále dolévejte olej. Hodně oleje a stále mixujte. Majonéza zhoustne.Můžete pak vmíchat do bramborového salátu nebo do nastrouhané zeleniny (mrkev a celer) přidat citron, lahůdkové droždí, sůl. A smíchat ve skvělou pomazánku.Nebo z majonézy můžete udělat tatarku přidáním kyselé okurky, cibulky, cukru, soli, čili papričky atd.