Zaregistrujte se ZDARMA
Jste zde: Domů /

Veganské recepty

13.12.2013
Dobrou chuť.

Fazolový salát se zeleninou

Minimálně přes noc namočené fialové fazole uvaříme do měkka. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Na strouhači na střední nudličky nastrouháme celý celer a asi 8 mrkví. Nasekáme čerstvé provensálské koření (bazalka, oregano, tymián…). Vše smícháme dohromady, přidáme olivový olej, pepř a ume ocet.

Složení:

  • 500 g fialových fazolí
  • 1 velký celer
  • 8 mrkví
  • svazek provensálského koření
  • olivový olej za studena lisovaný (nešetřete) 
  • ume ocet tři velké lžíce
  • špetka pepře

Pohanka se zeleninou a dresinkem

Pohanku namočíme alespoň na hodinu, pak propláchneme v sítku od slizu. Na kostičky nakrájíme tři červené a dvě zelené papriky, na nudličky cuketu a čínské zelí. Vše smícháme, přidáme černé olivy a dresink. 

Dresink - V mixeru rozmixujeme přes noc namočené kešu ořechy (mandle) s bazalkou, ume octem, olivovým olejem, celerovou natí, česnekem a s citronovou šťávou. 

Složení

  • 500 g pohanky
  • 5 různě barevných paprik
  • 1 cuketa
  • ½ hlávky čínského zelí
  • černé olivy

Dresink

  • 150 g kešu přes noc namočené
  • svazek bazalky, 
  • ume octa tři lžíce
  • olivový olej tři lžíce 
  • celerová nať jeden stonek
  • česnek tři stroužky
  • citronová šťáva z ½ citrónu

Pomazánka mrkvovo – celerová

Najemno nastrouhat jeden celer a čtyři mrkve, vmíchat tofunézu nebo mandlový dresink, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř, lahůdkové droždí 3 lžíce.

Dresink: 200 g namočených mandlí rozmixujeme se šťávou z jednoho citronu, kůrou z citronu, olivovým olejem  1,5 dl, trochou vody, se solí a pepřem.

Mažeme na veky, ozdobíme paprikou.

Sojanéza

Do úzké nádoby nalijte trochu sojového mléka do něho kápněte trochu octa nebo citronu. Vlijte trochu oleje mixujte ponorným mixerem a stále dolévejte olej. Hodně oleje a stále mixujte. Majonéza zhoustne.Můžete pak vmíchat do bramborového salátu nebo do nastrouhané zeleniny (mrkev a celer) přidat citron, lahůdkové droždí, sůl. A smíchat ve skvělou pomazánkou. Nebo z majonézy můžete udělat tatarku přidáním kyselé okurky, cibulky, cukru, soli, čili papričky atd. 

Syrová mrkvovo fenyklová polévka

  • 2-3 mrkve čtvrcené
  • 1 stonek fenyklu (s listy), čtvrcené
  • 1 malý svazek čerstvé bazalky
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvé máty peprné
  • ½ palce čerstvého zázvoru
  • špetku skořice
  • špetku kajenského pepře (libovolné)
  • špetku sezamového oleje
  • ½ čajové lžičky kokosové tekuté aminokyseliny
  • špetku keltské mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 8-10 oliv bez pecek 
  • mladá kokosová dužina (libovolné)
  • 2-3 hrnky filtrované vody

Postup: Do mixéru dáte vodu, nakrájenou mrkev, fenykl, mátu – můžete použít i se stonkem, a dále všechny ostatní přísady a rozmixujete. Můžete si zvolit jemnější polévku přidáním vody, nebo hustší a přidat více kokosových plátků.(Video s přípravou raw polévky bude ke shlédnutí na: www.suprememastertv.cz)

Letní koláč

  • 2/3 hrnku mletych mandli
  • 1 a 1/2 hrnku polohrube moukz
  • 2 lzicky prasku do peciva
  • 1/2 lzicky sody bikarbony
  • 1 lzicka kukuricneho skrobu
  • 1/3 lzicky soli
  • 1/4 lzicky skorice
  • 1/4 lzicky mleteho kardamonu
  • 1 hrnek sojoveho ci jineho rostlinneho mleka
  • 2 lzicky jablecneho octa
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 lzicky vanilkoveho extraktu (ci cast cukru nahradte vanilkovym cukrem nebo pridejte vanilkova zrnka)
  • par kapek mandloveho extraktu (s nim velmi opatrne, byva velmi intenzivni)
  • 10 strednich merunek
  • mandlova drobenka (uvedene mnozstvi vystaci cca na 3 kolace, drobenku uzavrenou v dobre tesnici nadobe skladuji v mrazaku)

Postup: Troubu predehrejte na 180°C a formu vylozte pecicim papirem ci vymazte tukem a vysypte moukou. Odmerte hrnek rostlinneho mleka, pridejte do nej ocet a nechte chvili stat. Mezi tim si pripravte drobenku. Merunky nakrajejte na tenke mesicky. Dle me zkusenosti se vsech 10 merunek na vrsek kolace nevejde, cca 4 tedy muzete nakrajet na male kousky a vmichat do testa. Ve vetsi mise smichejte mandle, mouku, prasek do peciva, sodu, skrob, sul a koreni a zamichejte. V jine misce smichejte mleko s cukrem, olejem, vanilkovym a mandlovym extraktem. Tuto smes lehce vmichejte do suchych ingredienci. Pridejte na kosticky nakrajene merunky a vlijte do pripravene formy. Na testo navrstvete merunky, posypte drobenkou a pecte asi 45-55 minut (zalezi na troube, ja pekla kratsi dobu, po 40ti minutach udelejte test spejli). Upeceny kolac vyndejte z trouby, nechte asi 20 minut stat a pote ho prendejte na pecici rost ci talir, na kterem ho chcete podavat.

Palačinky s Tofu tvarohem a jahodami

Palačinky s tofutvarohem nebo (vezmeme-li si příklad z američanů a jejich Tofurkey) tofurohem a jahodovou omáčkou. Palačinky smažím na teflonové pánvi, pokud máte nějakou s přilnavějším povrchem a pokud si nejste v obracení palačinek příliš jistí, nechte připravené těsto co nejdéle odpočinout v lednici (klidně přes noc). Před přípravou nařeďte vodou do tekutější konzistence. Pokud připravujete palačinky na slano, vynechte sladidlo a pudingový prášek. Na krém doporučuji sehnat opravdu BIO tofu natural od Sunfoodu. Recept asi na 5-8 palačinek a odpovídající množství tofu tvarohu. 

Palačinky

  • 1 hrnek sojového či jiného rostlinného mléka
  • 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 lžíce vanilkového pudingového prášku (není nutný)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného rostl. tuku (Alsanu)
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce cukru, javorového či agáve sirupu (není nutný)
  • Tofu tvaroh:
  • 1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšku, nejméně na dvě hodiny, ale ideálně přes noc namočených do vody
  • 1 balení tofu natural (Sunfood Bio)
  • šťáva z 1 většího citronu
  • šťáva z 1 větší limetky
  • 1 lžíce neutrálně chutnajícího oleje
  • cca 5 lžic smetany Oatly (či rostl. mléka/jiné smetany)
  • 1 vanilkový cukr nebo dvě lžíce agave sirupu
  • Jahody, borůvky, maliny nebo jiné ovoce 

Postup: Všechny ingredience na palačinky smíchejte v míse, lehce prošlehejte metličkou a dejte odpočinout do lednice. Na středním plameni dobře rozehřejte pánev a na oleji, rostlinném tuku či teflonu smažte palačinky. Já mám radši, když okraje nejsou "papírové" a nelámou se, takže dělám palačinky spíš silnější. Skládejte na talíř a pakliže nechcete podávat ihned, přikryjte alobalem a dejte do mírně vyhřáté trouby.

Všechny ingredience na tofu tvaroh rozmixujte v mixéru, dokud tofu není rozmixované úplně do hladka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte smetanu. Vanilkový cukr přidávejte po troškách, každému vyhovuje jiná sladkost. Naopak doporučuji nešetřit s citronovu a limetkovou šťávou, lehká nakyslost je klíčová. Před vymačkáním citrusů můžete ostrouhat jejich kůru a do krému ji přidat. Krém před podáváním nechte odpočinout v lednici.

Jahody nebo jiné ovoce lehce pocukrujte a po chvíli dobře rozmačkejte vidličkou (pár kusů můžete nechat v celku či nakrájet na plátky).

Doprostřed každé palačinky dejte 2-3 lžíce krému a na něj navrstvěte jahody. Zaviňte, ozdobte dalším krémem, přelijte jahodovou omáčkou a posypte citrusovou kůrou. 

Rajčatová polévka

Žádná břečka s rýží z jídelny základní školy, ale výborná hustá rajčatová polévka. Už dlouho jsem si chtěla nějakou chutnou udělat a tenhle recept z kuchařky Chloe's Kitchen vypadal velmi lákavě. Polévka je velmi chutná a při pečení rajčat, cibule a česneku to v kuchyni vonělo opravdu neodolatelně. Zapečený česnekový chléb to už jen skvělě doplňuje. 

Recept pro 2 (3) osoby (směs na česnekový chléb asi na 3-4 plátky)

Polévka

  • něco málo přes půl kila rajčat (logicky čím chutnější rajčata, tím chutnější polévka)
  • 3 oloupané stroužky česneku (vcelku)
  • 1 cibule, nakrájená na silné plátky
  • olivový olej
  • 1 hrnek zeleninového vývaru (či voda + Alnatura bujón)
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekaných bazalkových listů (+ další na ozdobu)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva
  • Česnekový chléb:
  • dobré bílé pečivo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce povoleného rostlinného margarínu (Alsan)

Postup: Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut . Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem, příp. dalším cukrem.

Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.

Polévku ozdobte trochou rostlinné smetany (doporučuji Oatly) a lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.

Majonéza

Do úzké nádoby nalijte trochu sojového mléka do něho kápněte trochu octa nebo citronu. Vlijte trochu oleje mixujte ponorným mixerem a stále dolévejte olej. Hodně oleje a stále mixujte. Majonéza zhoustne.Můžete pak vmíchat do bramborového salátu nebo do nastrouhané zeleniny (mrkev a celer) přidat citron, lahůdkové droždí, sůl. A smíchat ve skvělou pomazánku.Nebo z majonézy můžete udělat tatarku přidáním kyselé okurky, cibulky, cukru, soli, čili papričky atd.